Om

Autografer.se

Varmt välkommen till min autografsida

Mina länktips

Föreningen som nordens alla autografsamlare borde vara medlemmar i.

 

Mats Guldbrands utmärkta autografsida

 

Mattias Eklund

 

Jag heter Mattias. Samlat autografer "på riktigt" sedan 1997 mycket tack vare min farbror som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.

 

Mitt samlande började mer eller mindre av en slump. Under sommaren 1996 eller 1997 hade SR kronoberg en sommarsändning ifrån Ljungby. Dit dem bjöd in olika kända personer. Så varje dag var jag där nere och tog autografer. Vilket var både roligt och spännande.

 

 

Stefan Nilssons autografsida

 

Sök efter adresser till alla som

bor inom Sveriges gränser

 

Under den perioden fick jag även tag på boken "att samla, vårda och värdera autografer" av bröderna Mats och Mikael Petersson. Denna inspirerade mig ännu mer att verkligen satsa på samlandet. Min farbror som själv samlade på frimärken erbjöd sig att bidra med frimärken och att vi då skulle dela på autograferna. Så arbetsfördelningen blev att han slickade frimärken och jag skrev alla våra tusentals brev. Under perioder kunde vi skicka 30-40 brev varje helg. Oftast till hela idrottslag som elitserielagen i ishockey, speedway, allsvenska fotbollslagen osv. Men även till teatrar och hotell där vi fick reda på att kändisarna skulle bo.

 

Kanske var det så att dem första åren var lite för intensiva i sitt jakt på autografer att jag till viss del fick en mättnadskänsla och helt enkelt tappade sugen på autografer. Det blev för mycket jobb med dem. Först leta adresser, sedan skriva breven, leta fakta om personen, registrera dem i datorn dels i samlingen och i vissa fall även bland dubbletterna sedan var det "bara" att skriva ut papper med fakta om personen och sätta in i pärmen.. I och med att vi skickade så otroligt mycket brev hela tiden blev högen högre och högre med autografer som inte var registrerade och insatta. Vilket gjorde att arbetsbördan blev ännu större.

 

Därför blev det tvärnit i samlandet. När min farbror sedan dog stannade samlandet av totalt. Det var helt enkelt inte roligt att hålla på med det själv. 2010 fick jag en nytändning när Christoffer Nolensjö och Lars Lindblad hörde av sig och ville starta upp en förening i Sverige. Sveriges Autografsamlares Förening. Efter lite övertalning gick jag med på att gå med i styrelsen och blev vald till kassör första året. Vilket var en otrolig ära för mig. Att bara vara medlem i föreningen var hur roligt som helst. Men att även få bli invald i styrelsen kändes otroligt. Att sitta på träffarna ihop med samlare som har 10 000 tals autografer kändes väldigt mäktigt. Intresset började sakteliga öka igen och blev snabbt på topp. Tyvärr för min egen del så åtog jag mig för stora arbetsuppgifter, dels i föreningen men även vid sidan om samlandet kände jag att det behövdes att trappas ned en aning, så till slut kände jag mig tvungen att hoppa av styrelsen inför årsmötet 2013. Men att lämna föreningen helt kan jag inte. Även om mitt samlande har fått en litet tapp återigen så tror och vet jag att suget kommer att komma tillbaka och någon gång så ska jag komma ifatt med allt arbete som jag har försummat genom åren.

 

 

Smålandsposten

 

 

Jag blev även intervjuad i Smålandsposten där jag fick berätta hur mitt samlande. Men även ASF kom med på ett litet hörn.

 

läs hela artiklen här